Årsager, regler, tendenser og løsninger omkring byggestøj
Byggepladser ligger ofte i tætbefolkede områder med høj følsomhed over for støj. For at beskytte beboerne skal bygherrer og godkendelsesmyndigheder sørge for støjdæmpende foranstaltninger. Støjgener kan dog også true fremskridtet i byggeprojekter, hvilket kan føre til ekstra omkostninger og problemer.
I Europa findes der specifikke regler for vurdering og bekæmpelse af miljøstøj. Disse retningslinjer har til formål at indføre en fælles strategi i Europa for at forebygge, reducere eller minimere de skadelige virkninger af miljøstøj.
Hvad er støjforurening?
Det er velkendt, at byggepladser skaber et betydeligt støjniveau fra bore-, ramme- og gravearbejde, lastbiltrafik og endda syngende håndværkere. Men hvornår bliver denne støj et problem for omgivelserne?
Støjforurening er i første omgang subjektiv – det, som én person finder ekstremt forstyrrende, kan være acceptabelt for en anden. Generelt kan man dog sige, at en konstant støjbelastning på 40 dB(A) allerede kan være sundhedsskadelig. For at undgå, at vurderingen af støj udelukkende afhænger af individuelle opfattelser, findes der i Danmark regler og retningslinjer for støjbeskyttelse på byggepladser.
I følge miljøministeriet har kommunen mulighed for at gribe ind over for støjgener og f.eks. give et påbud om, at de støjende arbejder kun må foregå på hverdage, inden for tidsrummet kl. 07 - 18, eller påbyde specifikke støjgrænser for byggepladsen. Nogle kommuner har lavet en generel forskrift om støj fra byggeri.
For eksempel har Århus Kommune fastsat regler for, at støjende aktiviteter kun må ske i tidsrummet kl. 7 - 18 på hverdage samt lørdage i tidsrummet kl. 07-14. Til gengæld er der ingen støjgrænse i disse tidsrum.
I København er reglen, at støjende bygge- og anlægsarbejder med et støjniveau på 70 dB(A) må foregå på hverdage kl. 07-19 samt lørdage kl. 08-17. Her er særligt støjende aktiviteter ikke tilladt lørdag og søndag. Om natten i tidsrummet 22-07 må støjen ikke overstige 55 dB(A). På alle øvrige tidspunkter er grænsen 40 dB(A).
Miljøaktivitetsbekendtgørelsen fastsætter regler om, at visse midlertidige aktiviteter som bygge- og anlægsarbejder skal anmeldes til kommunen, før de påbegyndes.
Om man kan sove ved en støjniveau på 50 dB afhænger af personen og støjkilden – især hvis byggepladsen ligger lige ved siden af ens hjem. Generelt bør dette dog ikke være et problem, da hver kommune fastsætter et tidsrum uden for hvilket, der slet ikke må støjes.
Hvis en byggeplads arbejder uden for disse tider, risikerer byggevirksomheden bøder og eventuelle arbejdsstandsninger.
Støj fra byggepladser kan være særdeles forstyrrende for både beboere og forbipasserende. Særligt ved længerevarende byggeprojekter kan beboere blive irriterede og i nogle tilfælde tilkalde politiet. Dette kan føre til forsinkelser i byggearbejdet, hvilket kan koste både tid og penge.
Vores anbefaling er derfor at kommunikere tydeligt om, hvornår og hvorfor byggestøj opstår. Til dette kan du for eksempel anvende vores personaliserbare byggepladsbannere.
Reglerne for støjniveau i Danmark fastsættes af de enkelte kommuner.
Ved et støjniveau på 80 dB er arbejdsgiveren juridisk forpligtet til at stille høreværn til rådighed for alle medarbejdere. Hvis støjniveauet overstiger 85 dB, skal høreværn bruges.
Som bygherre har du pligt til at overvåge og sikre, at høreværnet bæres korrekt. Selvom støjniveauet er lavere, anbefales det alligevel at bruge høreværn for at beskytte medarbejdernes hørelse på lang sigt.
Få mere viden i brochuren om Heras Mobilhegns Støjhegn 2.0 Støjhegn 2.0 er en videreudvikling af den mobile lydskærm med:
- Større støjreduktion
- Nemmere håndtering
- Meget længere levetid
Hent produktbrochuren: Støjhegn 2.
Støjbeskyttelsesregler: Beskyttelse af beboere og miljø
Der findes forskellige støjbeskyttelsesregler, som har til formål at beskytte beboere, forbipasserende og det omkringliggende miljø. Først og fremmest er der begrænsninger for, hvornår byggearbejde må finde sted. Hvis kommunen ikke har givet en særlig dispensation, må der som regel kun arbejdes i dagtimerne (fra kl. 7-19).
I et vist omfang forventes det, at omgivelserne accepterer midlertidige gener fra bygge- og nedrivningsstøj. Den tilladte gennemsnitlige støjgrænse for byggepladser ligger typisk omkring 60 dB(A) målt over en hel dag. Erfaring viser, at byggestøj først bliver et problem, når beboere føler sig generet. For at undgå konflikter er effektiv støjbeskyttelse afgørende – dette kan f.eks. opnås med støjbeskyttelsesmåtter fra Heras Mobilhegn.
Støjbeskyttelsesregler: Beskyttelse af medarbejdere
Det er ikke kun beboere, men også byggepladsens egne medarbejdere, der ifølge loven skal beskyttes mod skadelige støjniveauer. Og det med god grund – støjinduceret høretab er en af de mest almindelige arbejdsrelaterede sygdomme.
Støjbeskyttelsesregler fastsætter, hvor længe og hvor ofte medarbejdere må udsættes for bestemte støjniveauer. I Danmark betyder det blandt andet, at ingen må, uden beskyttelse, udsættes for vedvarende støjbelastning over 85 dB eller for spidsværdier af impulser over 137 dB(C). Arbejdstilsynets støjbekendtgørelse §9 siger desuden, at "Unødig støjbelastning skal undgås. Støjniveauet under arbejdet, herunder niveauet for infralyd og ultralyd, skal derfor holdes så lavt, som det er rimeligt under hensyntagen til den tekniske udvikling".
Det betyder reelt, at støj under grænseværdien skal dæmpes, hvis det er muligt. Effektiv støjbeskyttelse kan opnås på flere måder, herunder personlig høreværn og støjdæmpende vægge med støjbeskyttelsesmåtter, som kan bidrage til et sundere arbejdsmiljø for medarbejderne.
Løsningen: Støjdæmpningsmåtte fra Heras Mobilhegn
Du kan tage en række forholdsregler for at reducere byggestøj på din byggeplads:
- Brug støjsvagt byggeudstyr ved natarbejde og i følsomme områder (f.eks. boligområder).
- Informer beboerne, hvis unormal byggestøj ikke kan undgås.
- Overhold kravene til støjbeskyttelse og grænseværdier for støjforurening.
Men selv med disse foranstaltninger kan Heras Mobilhegns støjhegn 2.0 være en stor hjælp. Denne løsning reducerer byggestøjen med op til 32,8 dB, hvilket giver optimal støjbeskyttelse for både miljøet, medarbejderne og de omkringliggende beboere.
Effektiv støjbeskyttelse i praksis
Den hurtigste og nemmeste måde at reducere byggestøj på er ved hjælp af specielt udviklede støjhegn fra Heras Mobilhegn. Disse avancerede måtter har lyddæmpende egenskaber og kan reducere byggestøj med op til 32,8 dB(A).
For en optimal støjbeskyttelse kan måtterne fastgøres til byggehegn og dermed skærme enten mindre områder eller hele byggepladsen. Heras Mobilhegns støjbeskyttelsesmåtter anvendes allerede med stor succes i flere europæiske lande og er en enkel og praktisk løsning til effektiv støjbeskyttelse på byggepladser.
Kontakt os for mere information
Vil du vide mere om, hvordan du kan minimere byggestøj? Kontakt os for rådgivning. Ring til os på nummer 7011 1207 eller skriv en e-mail til info@heras-mobilhegn.dk.