Et robust byggepladshegn, som vinden ikke vælter: Dette skal du være opmærksom på

Selvfølgelig ønsker du, at dit mobilhegn skal være stabilt hele året rundt, også under ekstreme vejrforhold. For at kunne garantere et sikkert miljø skal materialet derfor kunne blive stående i vinden og ikke blæse væk, bøje eller knække. Den kraft, som vinden udøver på en struktur, kaldes også vindbelastning. Hvilke forpligtelser har entreprenører i Danmark med hensyn til vindbelastning egentlig? Og hvilket tilbehør kan du bruge til at garantere en solid hegnslinje? Det vil vi gå dybere ind på i denne blog.

 

Vindbelastning: Er der i Danmark regler for mobile eller semi-permanente hegn?

Nej. For faste hegn gælder forskellige belastninger og beregninger angående vindbelastning. Der er dog ingen love eller regler knyttet til semi-permanente og mobilhegn, uanset om hegnene er købt eller lejet.

Entreprenøren er selv ansvarlig for at sikre en robust og sikker hegnslinje. Der er jo ingen, der vil have ansvaret for, at et hegn vælter over forbipasserende, med alle de konsekvenser det medfører. For ikke at tale om det reparationsarbejde, der følger med en væltet hegnslinje: Vejret tager ikke hensyn til weekender og helligdage!

 

Hvilke faktorer har betydning for vindbelastningen?

Forskellige elementer på eller i miljøet omkring hegnet har betydning for vindbelastningen. Når du er opmærksom på disse ting, er første skridt at vælge de rigtige løsninger for at opnå det stærkest mulige hegn.

  • Miljøet: Har vinden og vejret frit spil? I et åbent kystområde er vinden logisk set kraftigere end i byen, hvor hegnslinjen er beskyttet af omkringliggende bygninger. Omgivelserne spiller derfor en stor rolle.

  • Typen af mobilhegn: En misforståelse, som vi ofte møder, er, at et mobilhegn fanger lidt eller ingen vind. Byggehegnets masker er jo åbne – der går vinden vel bare igennem? Men hvis du en hegnslinje fra en skrå vinkel, vil du se, at maskerne tilsammen danner en 'lukket mur', der faktisk er følsom over for kraften i vinden. Hegnstypen og maskestørrelsen er derfor et vigtigt aspekt. Hegnets højde spiller også en vigtig rolle.

    m500_mobile_fence_anti_climb_semi-permanent_400_globalEn 'tæt mur' af masker

  • Materialer på hegnet: Byggehegn kan af forskellige årsager forsynes med presenninger og sejl, det kan fx være for at afskærme en byggeplads fra nysgerrige øjne, for at undgå støjgener eller til reklameformål. Et sejl eller en presenning fanger dog langt mere vind, hvilket gør hegnslinjen til en enorm drage. Placeringen er derfor ikke altid velegnet til installation af yderligere elementer på hegnet, medmindre der sættes en forstærkning på, såsom en skråstiver.

    fencenet_green_2mx50m_300_globalKlude fanger mere vind

  • Type undergrund: En hegnslinje kan forstærkes med skråstivere, forudsat at jorden kan bære denne skråstiver. Inden montering af en skråstiverne er det derfor vigtigt at kontrollere, om underlaget er tilstrækkeligt stabilt og fast til at understøtte stiverne. Når underlaget er for blødt, har stiverne for lidt støtte til at holde sig oprejst. Hvis jorden er for hård, vil det ikke være muligt at placere skråstiverne.

  • Placering af hegnslinjen: Monteringsmåden har stor betydning for hegnslinjens styrke. En hegnslinje, der løber lige, er mere følsom over for vind og andre påvirkninger end et hegn i en vinkel. Omgivelserne vil selvfølgelig være afgørende: I et byområde er det ikke altid muligt at placere hegnslinjen efter eget ønske.

 

Hvordan sikrer jeg en robust hegnslinje?

Nu hvor du er klar over de faktorer, der (kan) påvirke styrken af din hegnslinje, kan du begynde at tænke på løsninger, der øger styrken.

Som før nævnt kan du allerede nu opnå et robust hegn ved at montere hegnslinjen på en smart måde, fx ved at placere hegn vinkelret på hinanden. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at dette fylder meget og kan kræve flere mobilhegn, end når du monterer en lige hegnslinje.

Du kan også bruge skråstivere, afstivningsplader, sikre hegnene med pløkke eller stolper i jorden og/eller gøre hegnene tungere med fødder. Med "åbne" mobilhegn er det normalt tilstrækkeligt at sætte en skråstiver på hvert tredje hegn. Når der sættes presenninger og lignende på hegnet, skal hvert mobilhegn dog afstives. Arbejder du i et åbent terræn eller nær kysten? I så fald er det ofte tilrådeligt at gøre byggehegnene ekstra tunge med ballastfødder, så man kan være sikker på, at der ikke kan ske noget.

brace_construction_161_globalKonstruktion af konsolplade

 

Recycle-footing_300dpi_100x67mm_D_NR-105-kopieVægtning med fundamentblokke

Derudover kan du overveje hegnets højde (jo højere, jo mere vindbelastning), og om du skal undlade presenninger eller sejl. Hvis disse forholdsregler ikke er tilstrækkelige, kan du vælge at montere hegnet semi-permanent. Men semi-permanente hegn er ikke så nemme at flytte. Husk dette, hvis du planlægger at flytte hegnene regelmæssigt.

 

Vi tænker gerne med på din løsning

Vi hos Heras Mobilhegn tænker gerne med på din løsning. Sammen finder vi frem til den bedste løsning til din byggeplads. Vores specialister tager også gerne montagen på sig! Derfor er du velkommen til at tage kontakt med os.

Picture of Jesper Lehmann

Fortæl om din udfordring!
Vi står klar til at hjælpe.

Vi vil naturligvis gerne fortælle mere om vores produkter og ydelser ved en personlig samtale. Book en aftale med det samme ved at trykke på knappen nedenfor.